UITVAARTFOTOGRAFIE / AFSCHEIDSFOTOGRAFIE

Afscheid nemen van een dierbare is niet makkelijk. Of het nou verwacht of onverwacht is, je zou liever nog veel meer leuke momenten samen willen beleven. Herinneringen kunnen vervagen en daarom kunnen foto’s dierbare momenten terughalen.

Gelukkig heb je mooie herinneringen in je hoofd, in je hart en hopelijk in de vorm van foto’s om dierbare momenten terug te halen.

Een uitvaart is het laatste moment van jullie samen. Een verdrietig moment, maar vaak omgeven met veel liefde en steun van familie, vrienden en kennissen.

FOTOREPORTAGE UITVAART

Een fotograaf zoeken is niet het eerste waar je aan denkt bij het voorbereiden van een uitvaart. Er wordt overal aandacht besteed om een mooie afscheid te hebben. Helaas zullen veel details door de emoties misschien aan je voorbij gaan.  Wanneer die dag voorbij is, de bloemen zijn verwelkt en iedereen weer verder gaat met z’n leven, komt het besef van intens gemis. En dan zijn foto’s een tastbare en dankbare herinnering voor wie achterblijft.

fotos bieden troost web

Waarom afscheidsfotografie (uitvaartfotografie)?

 • Er worden van alle belangrijke momenten in ons leven foto’s gemaakt. Waarom dan niet van het afscheid?
 • Het is een dag vol emoties waar veel langs je heen gaat, je leeft in een roes. Via de foto’s krijg je een compleet beeld van deze speciale dag.
 • Voor kinderen en/of kleinkinderen die hun ouders, grootouders of soms zelfs een broer of zus moeten missen. Ze zullen later waarschijnlijk willen weten en zien hoe het afscheid was.
 • Mensen durven zelf geen foto’s te maken tijdens een uitvaart.
 • Om dit moment te kunnen delen met familieleden en vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.
 • Een fotoalbum biedt de mogelijkheid om samen met anderen over het verlies te kunnen praten.
 • Het geeft ruimte om verdriet een plek te geven.

Afscheidsfoto armen

Een afscheidsreportage kan bestaan uit:

afscheid trompeetweb

 • Wake
 • Opbaring/kist sluiten
 • Herdenkingsdienst
 • Het definitieve afscheid (teraardebestelling/crematie)
 • Koffietafel na afloop
 • As verstrooiing

De reportage wordt op maat en naar wens van de nabestaanden samengesteld.

 

Werkwijze afscheidsfotografie:

afscheidsfoto motorWe kunnen kennis met elkaar maken tijdens een persoonlijk gesprek of telefonisch. We praten over jullie wensen: wat jullie graag willen en wat niet. Willen jullie foto’s van de hele dag of alleen bij bepaalde momenten? Hoe ziet het programma van het afscheid eruit? Ik help jullie om een pakket te kiezen dat bij jullie past.

Op de dag zelf ben aanwezig en gekleed in het zwart (tenzij anders gewenst)  om van de afgesproken momenten een mooie herinnering te maken van het afscheid. Ik maak zoveel mogelijk gebruik van de aanwezige licht
 en vermijd zo veel mogelijk het gebruik van flitslicht.

afscheidsfoto overzichtOngeveer 2 weken later spreken we af bij mij op kantoor om de foto’s samen te bekijken en een selectie te maken. Ik sta jullie bij met advies en kijken we naar de verschillende opties voor het eindresultaat. Optioneel: de foto’s worden via een online web shop met wachtwoord beschikbaar gesteld aan familieleden en gasten zodat ze zelf de foto’s kunnen zien en eventueel eigen foto’s kunnen bestellen. Zo hebben jullie hier zelf geen omkijken meer naar.

Wanneer de producten klaar zijn spreken we weer af.

Tarieven

afscheidsfoto condoleanceIedere uitvaart is anders. Om een indicatie te geven, heb ik verschillende pakketten van uitvaartreportages. Een pakket op maat is ook mogelijk. Producten zoals extra fotoalbums kunnen worden bijgevoegd. Zelfs familieleden die eerder geen foto’s zouden willen van de dag, raken later vaak overtuigd over de waarde van de reportage.

 

PAKKET 1-BASIS

 • Telefonisch overleg (met uitvaartleider en/of familie)
 • Professionele fotografie tot 2 uur
 • De digitale foto’s via link
 • Fotoalbum met 24 bladzijden op echte fotopapier format 21×28 (optioneel)
 • Online webshop fotolab (foto’s kun je beschermd delen via een link met wachtwoord waar vrienden en familie foto’s kunnen zien en bestellen).
 • Prijs: 450 euro zonder fotoalbum of 750 euro incl. basis fotoalbum

 

PAKKET 2-COMPLEET

 • Telefonisch of persoonlijk overleg (met uitvaartleider en/of familie)
 • Professionele fotografie tot 4 uur
 • De digitale foto’s via link
 • Fotoalbum met 24 bladzijden op echte fotopapier format 21×28 (optioneel)
 • Accordeon boekje met 6 foto’s.
 • Slideshow
 • Online webshop fotolab (foto’s kun je delen via een link met wachtwoord waar vrienden en familie foto’s kunnen zien en bestellen)
 • Prijs: 750 euro zonder fotoalbum of 995 euro incl. basis fotoalbum

 

PAKKET 3-DE LUXE

 • Overleg per telefoon of persoonlijk (met uitvaartleider en/of familie)
 • Professionele Fotografie tot 7 uur (inclusief 1-2 uur fotoreportage voor of na de dag van de uitvaart. Bijvoorbeeld tijdens de avondwake of speciale condoleance of reportage op de dag van het uitstrooien van de as of bijzetting van de grafzerk op de begraafplaats)
 • Digitale foto’s op DVD of USB-stick
 • Grote fotoalbum met 40 bladzijden op echte fotopapier inclusief mooie bewardoos (optioneel)
 • Accordeon boekje met 6 foto’s.
 • Slideshow
 • Online webshop fotolab (foto’s kun je delen via een link met wachtwoord waar vrienden en familie foto’s kunnen zien en bestellen)
 • Prijs: 1100 euro zonder fotoalbum of 1475 euro incl. basis fotoalbum in grote formaat

Extra opties:

Extra uur fotografie: 150 euro

Extra identieke fotoalbum: 20% korting

Er zijn meerdere uitvoeringen van het album. Vraag naar de mogelijkheden en prijzen.

Afhankelijk van het afstand kunnen extra reiskosten berekend worden.

Tip: Een aantal uitvaartverzekeringen heeft binnen de polis een vrij te besteden budget dat je bijvoorbeeld kunt besteden aan een fotoreportage. Neem contact op met je verzekeringsadviseur of uitvaartverzorger voor de mogelijkheden.

Boek hier of vraag meer informatie aan.

FAQ Afscheidsfotografie:

afscheidfoto publiekIs er een verschil tussen afscheidsfotografie, uitvaartfotografie en rouwfotografie? 

In het algemeen wordt hetzelfde bedoeld. Ik noem het liever afscheidsfotografie omdat ik het hele proces wil aanbieden. Zo kan er ook een reportage gemaakt worden als er iemand ziek is en afscheid wil nemen en ook na de uitvaart kunnen tijdens de as verstrooiing foto’s gemaakt worden.

kist webVoelen de gasten zich wel op hun gemak als er gefotografeerd wordt?

Ik adviseer dat de uitvaartverzorger aan het begin van de ceremonie meedeelt dat er op verzoek van de familie foto’s zullen worden gemaakt. Zo is het voor iedereen duidelijk, informatie geeft rust. Ik blijf de meeste tijd op gepaste afstand. Ik voel goed aan wanneer bepaalde mensen niet op de foto willen.

afscheidsfotografie kindwebWaarom kiezen voor Perla?

Ik heb oog voor detail en kan de emotie van de dag vertalen in mooie beelden. Door mijn universitaire opleiding in communicatie vertel ik met de foto’s een verhaal. Ik kan onopvallend aanwezig zijn maar durf ook op de juiste plek te zijn om die speciale momenten niet te missen. Ik kan goed met verschillende mensen en culturen omgaan en spreek niet alleen Nederlands maar ook Spaans en Engels. Ik ben vrijwillig fotografe bij de stichting “Make a Memory” en heb daardoor ook ervaring met het afscheid nemen van (premature)baby’s en kinderen. Ik vind het een eer om van deze moeilijke maar ook speciale momenten een mooie herinnering te maken.


afscheidsfoto overzichtKan iedereen afscheidsfotografie doen?

Afscheidsfotografie is moeilijk en niet voor iedere fotograaf weggelegd. Je moet met intimiteit en het verdriet op het juiste moment en op een goede manier kunnen omgaan. Het vereist goed inzicht, ervaring met moeilijke lichtomstandigheden en de beschikking hebben over de juiste apparatuur. Bovendien is het veel meer dan alleen een scherpe foto maken.

Zijn alle locaties geschikt om te fotograferen?

Het liefst werk ik met natuurlijk licht. Ik flits alleen wanneer het technisch echt nodig is.

afscheidfoto kist en bloemenKunnen we op korte termijn een aantal foto’s ontvangen?

Ja, dat kan. De levertijd wordt besproken en vastgelegd in een overeenkomst.

Kun je ook op een andere dag foto’s maken, bijvoorbeeld tijdens het as verstrooiing?

Ja, een pakket kan altijd aangevuld worden met extra wensen.

In welke regio ben je werkzaam?

Vaak maak ik afscheidsreportages (uitvaartreportages) in Almere en de rest van de province Flevoland,  Amsterdam, ‘t Gooi, Utrecht  maar ben bereid om verder naartoe te gaan. Bel me een bespreken we de mogelijkheden.


afscheidsfotografie perla-hartjewebMogen extra fotoalbums worden besteld?

Ja, er kunnen meerdere fotoalbums besteld worden. Er is een speciale korting bij meerdere identieke exemplaren.

 

 

Belangrijke informatie

afscheidsfoto tekeningen-Een afspraak is definitief zodra een datum en plaats is overeengekomen en dit schriftelijk bevestigd is.

-Bij het plaatsen van een opdracht ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Dupho. Deze zijn hier te vinden

-Betaling is vooraf. Indien gewenst kan er gespreid betaald worden. Dit houd in een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag bij je reservering. Het resterende bedrag binnen 7 dagen na de uitvaart.

-Annuleren: Als je afspraak is door de fotografe bevestigd en gefactureerd is dit definitief. Mocht er een reden zijn om toch af te zeggen worden er 25 euro administratiekosten in rekening gebracht. Bij afzeggen een week vóór de fotoshoot wordt 50% van de factuur verschuldigd.